Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

01. AB Besluitvormend

dinsdag 24 september 2024

13:30 - 16:30
Locatie

00-17 Henk Tiesingazaal, Waterschapshuis Lindelaan 20 Lelystad

Voorzitter
ir. H.C. Klavers

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Gelegenheid tot inspreken
  3. 3
    Vaststelling agenda
  4. 4
    Mededelingen van het college van Dijkgraaf en Heemraden
  5. 4.a

  6. 5
    BESLUITVORMEND, ter bespreking
  7. 5.a

    Portefeuille Lodders
    Als waterschap moeten we vitaal zijn en vooral blijven om te kunnen meebewegen met de veranderingen in onze omgeving en taak. Dit is niet nieuw, maar het vergt gezien de opgaven en ontwikkelingen in onze taak wel meer en andere inspanningen dan voorheen. Ook de grotere en veranderende dynamiek in de maatschappij en de omgeving vragen meer van het waterschap. Het college wil daarom nog meer gaan denken vanuit een lange termijn perspectief en daarbij focus houden op de grote lijn en onze aanpak continue bijstellen. Dit betekent een continue en meerjarige groei en verandering van de organisatie. Het college stelt voor deze groei gecontroleerd, tijdig en stapsgewijs uit te voeren.


    Op dit moment is het belangrijk, gezien de opgaven, ontwikkelingen en arbeidsmarkt, dat het waterschap ‘goed werkgeverschap’ steviger invult. Daarnaast leidt de optelsom van ontwikkelingen, autonome groei en beleidskeuzes ertoe dat de organisatie ook op een aantal specialismen mee moet groeien. Het college stelt daarom voor om in 2025 de organisatie op een aantal specialismen uit te breiden en goed werkgeverschap steviger in te vullen.

    Voorgesteld besluit

    1. De organisatie in de komende jaren gecontroleerd en tijdig te laten meegroeien zodat de organisatie goed in staat blijft de waterschapstaak ook in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren.
    2. Vanaf 2025 goed werkgeverschap een slag te verstevigen.
    3. In 2025 een aantal specialismen in de organisatie structureel uit te bereiden.
    4. Voor de versteviging van goed werkgeverschap en een aantal specialismen in de organisatie in 2025 de loonsom structureel te verhogen met € 2,8 miljoen.
  8. 5.b

    Portefeuille Caris
    In Almere ligt een urgente opgave voor het hoofd afvalwatertransportsysteem. Dit omvat zowel de vervanging van bestaande infrastructuur als de uitbreiding van het systeem. Het afvalwaterakkoord biedt een belangrijk kader om deze opgave doelmatig en in goede samenwerking te realiseren. Daarnaast bevat het akkoord afspraken die gericht zijn op het verbeteren van de werking van het afvalwatersysteem.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het uitgangspunt dat kosten voor nieuwe hoofdrioolgemalen ten laste van de gemeenten komen en kosten voor nieuwe hoofdpersleidingen ten laste van het waterschap. Dit als aanscherping van de uitgangspunten die eerder door het AB zijn vastgesteld;
    2. de consequenties van dit besluit mee te nemen bij de opstelling van de Begroting 2025 en de Meerjarenraming 2025-2029 (reeds opgenomen in de Kadernota);
    3. in te stemmen met het afvalwaterakkoord tussen de gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland (bijlage a).
  9. 5.c

    Portefeuillehouder Klavers
    In 2025 bestaat Waterschap Zuiderzeeland 25 jaar. Het waterschap wil hier op een gepaste manier aandacht aan besteden. Het jubileumjaar wordt benut om extra aandacht te vestigen op het werk dat het waterschap doet en in de toekomst blijft doen om in het beheergebied te blijven wonen, werken en recreëren. Het Algemeen Bestuur neemt een besluit over de doelstelling en beschikbare middelen voor de viering van het jubileumjaar.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de doelstelling voor de viering van het 25-jarig jubileum van Waterschap Zuiderzeeland en hiervoor in 2025 een bedrag van € 500.000 in de begroting en meerjarenraming (B&MR) 2025-2029 op te nemen.
  10. 5.d

    Portefeuille Vereijken
    De dijkversterkingsprojecten die Waterschap Zuiderzeeland in het kader van haar zorgplicht uitvoert, maken onderdeel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Samen met het Rijk betalen alle waterschappen mee aan het HWBP. Op de middellange termijn (vanaf 2030) zijn er bij de huidige financiële afspraken te weinig middelen beschikbaar om alle noodzakelijke HWBP-projecten volledig te financieren. Daarover bent u in april geïnformeerd. Om de continuïteit en het tempo van de uitvoering van projecten te borgen wordt aan 21 waterschappen de vraag voorgelegd om een extra financiële bijdrage. Het streven is een unaniem intentiebesluit van de Ledenvergadering op 12 december.

    Voorgesteld besluit

    1. De afgevaardigde namens Waterschap Zuiderzeeland te mandateren in de Ledenvergadering van de Unie van Waterschappen in te stemmen met het voorstel om als waterschappen in totaal € 1,25 mld. extra te financieren voor de periode 2030-2036.
    2. In te stemmen met het beschikbaar stellen van jaarlijks € 2,9 miljoen aan extra financiële middelen voor het HWBP voor de periode 2030-2036, onder de voorwaarde dat het Rijk dezelfde extra financiële bijdrage als de waterschappen levert.
  11. 5.e

    Portefeuille Lodders
    Aanpassen van de GR Het Flevolands Archief zodat deze voldoet aan de Wet Gemeenschappelijke Regelingen

    Voorgesteld besluit

    1. Toestemming te verlenen aan het college van Dijkgraaf en Heemraden om de gemeenschappelijke regeling Het Flevolands Archief te wijzigen.
  12. 5.f

    Portefeuille Caris
    Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging dient in alle gemeenschappelijke regelingen (GR-en) geïmplementeerd te worden. Ook de gemeenschappelijke
    regeling Aqualysis (hierna GR Aqualysis) moet worden gewijzigd.

    Voorgesteld besluit

    Toestemming te verlenen aan het college om de gemeenschappelijke regeling Aqualysis te wijzigen.

  13. 5.g

    Portefeuille Caris
    Het komende (her)benoemingsproces van de dijkgraaf wordt ingericht op de wijze die ook geldt voor de (her)benoeming van de burgemeester. Voor de vertrouwenscommissie die de aanbeveling van het Algemeen Bestuur voorbereid worden op een later moment vijf leden uit het Algemeen Bestuur gekozen.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het inrichten van het (her)benoemingsproces op de wijze zoals die geldt voor de herbenoeming van de burgemeester.
    2. Voor het te volgen proces de “Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming en klankbordgesprekken dijkgraaf Waterschap Zuiderzeeland” vast te stellen.
    3. In een volgende vergadering van het Algemeen Bestuur de vijf leden van de vertrouwenscommissie te benoemen.
  14. 6
    VERSLAGLEGGING VORIGE VERGADERING
  15. 6.a

  16. 6.b

  17. 7
    STUKKEN TER KENNISNAME
  18. 7.a

  19. 7.c

  20. 7.e

    Portefeuille Lodders

    Voorgesteld besluit

    Het Algemeen Bestuur neemt kennis van

    1. Het verslag van het toezicht op de niet-overgebrachte archieven van Waterschap Zuiderzeeland 2023 van de waterschapsarchivaris;

    2. de notitie waarin de opvolging van de actiepunten uit dit verslag zijn beschreven met als bijlagen;
      a. Oplevering Realisatieplan Informatiestrategie 2021-2025 Fase-1;
      b. Realisatieplan Informatiestrategie 2021-2025 Fase-2;

    3. de brief aan Gedeputeerde Staten van Flevoland waarin deze informatie als toezichtinformatie is toegezonden.

  21. 7.f

    Portefeuille Caris

    Voorgesteld besluit

    Het Algemeen Bestuur neemt kennis van
    1. De visie Waterschap Zuiderzeeland ontwikkeling Oosterwold
    2. De notitie water en governance Oosterwold.

  22. 7.g

  23. 8
    INGEKOMEN STUKKEN
  24. 9
    Samenvatten toezeggingen
  25. 10
    Rondvraag