Een andere (neven)functie naast het politiek ambt komt regelmatig voor, betaald of onbetaald. Bestuursleden hebben vaak een andere (hoofd)betrekking naast het bestuurslidmaatschap en voor heemraden en dijkgraven geldt dat sprake kan zijn van één of meerdere q.q. nevenfuncties (aan het ambt verbonden nevenfuncties).
Een bestuurder of heemraad die nevenfuncties vervult naast zijn politieke ambt moet altijd alert zijn op (schijn van) belangenverstrengeling. Nevenfuncties kunnen het onafhankelijk oordeel in gevaar brengen en/of het functioneren van de ambtsdrager negatief beïnvloeden.
Checks
In de Waterschapswet staan voor AV-leden, heemraden en dijkgraven de nevenfuncties genoemd die onverenigbaar zijn met hun ambt (artikelen 44.a en 48 Waterschapswet).
Handreiking integriteit van politiek ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen (2013, pdf)
In de handreiking geven we een aantal overwegingen mee waar rekening mee kan worden gehouden bij (de aanvaarding van) een nevenfunctie en wanneer van een q.q. nevenfunctie kan worden gesproken. NB: net als bij alle nevenfuncties kan zich ook bij q.q. nevenfuncties belangenverstrengeling voordoen.
Melding en openbaarmaking
Wanneer een bestuurder het voornemen heeft om een nevenfunctie te aanvaarden dan dient hij dit te melden. Dit is verplicht op grond van de Waterschapswet. Tevens moeten de nevenfuncties openbaar worden gemaakt. Dit geldt zowel voor bestuurdersfuncties. Openbaarmaking kan via de website of lokale krant. Belangrijk is het overzicht van nevenfunctie actueel te houden.
Conform artikel 38 van het Reglement van Orde dient schriftelijke beantwoording zo spoedig mogelijk plaats te vinden, maar in ieder geval binnen dertig dagen nadat de vragen zijn binnengekomen.
Een motie is verklaring of een politieke uitspraak van de Algemene Vergadering. Ook de Provinciale Staten, de Eerste en Tweede Kamer kennen de mogelijkheid. Meestal wordt de motie gebruikt om een oproep te doen aan het dagelijks bestuur, dus het college van de gemeente, provincie of de regering.
De AV-werkgroep Investeringen heeft de informatiebrief geïntroduceerd als nieuw instrument om de Algemene Vergadering te informeren over bijzondere en langlopende projecten.